Alternativ prao

Vi på MinPrao har tagit fram lektioner och uppgifter att genomföra i samband med prao men många av våra lektioner är användbara även om ni jobbar med alternativ prao på skolan.

Pass 1. Introduktion

I introduktionslektionen får ni lära känna Rebecca som kommer att följa med er under hela processen. Ni får även se den praofilm som Svenskt Näringsliv tagit fram. Passet slutar med en övning kring yrken.

Introduktionsfilm för elever

Pass 2. Yrken

Nästa lektion handlar om yrken och arbetsmarknadskunskap. I filmen får ni bland annat träffa personer som beskriver sina yrken, göra övningar kring yrken förr, nu och i framtiden, lyssna till Arbetsförmedlingens analyschef, jobba med att ta reda på så mycket som möjligt om ett yrke ni är intresserade av.

Yrken

Pass 3. Att sätta ett mål – självkännedom för att hitta rätt praoplats

I den här lektionen arbetar ni med självkännedom. Ni gör övningar som leder fram till den praoplats som passar bäst för var och en. Även om ni inte kommer ut på den riktiga praon så är det viktigt att jobba med era styrkor och vad ni känner passion för då påverkar mycket om man trivs och känner att man passar bra på en arbetsplats.

Mål 1 – Självkännedom för att hitta rätt mål

(BONUS) Mål 2 – Fyra personer berättar om sina mål och hur det gått för dem

Att hitta verksamhet ni kan jobba med

Nu när ni inte kommer ut på riktig prao så är det ändå bra att ni tar kontakt med en verksamhet. I den här lektionen ska ni lista verksamheter som ni tycker är intressanta och passande. Här kan ni jobba ensamma eller två och två. Tänk på att om ni jobbar två och två så blir det inte en arbetsplats som passar er båda lika bra men det kan bli roligare och lärorikt ändå!

Mål 4 – Att hitta en praoplats

Pass 4. Uppdrag

Till den riktiga praon har vi tagit fram tio uppdrag som ni skulle ha jobbat med under varje praodag. Nu tänker vi att ni istället ska få inspireras av klippen nedan och skriva ner frågor att ställa till den verksamhet ni valt. Längst ner på sidan finner ni tio uppgifter som hjälper er att undersöka på den verksamhet de valt.

Arbetsgång

  1. Ta fram listan med verksamheter som ni skrev ner när ni gjorde övningen Mål 4 – att hitta en praoplats.
  2. Välj ut den av verksamheterna som ni vill gå vidare med.
  3. Läs på om verksamheten på hemsidor mm innan ni tar kontakt.
  4. Vi har tagit fram 10 uppdrag som ni hittar på vår hemsida. Dessa uppdrag skulle ni har genomfört under varje praodag om ni varit ute på riktig prao. Kolla igenom minst tre auppdragen och kom sedan på 5-10 frågor som ni vill ställa till den verksamhet ni valt. Välj frågor utifrån vad ni är intresserade av; marknadsföring, utbildningar, teknik, språk, framgång mm. En rekommendation är att alla tittar på uppdrag nr 2 då den handlar om företagets affärsidé (det som verksamheten tjänar pengar på eller har i uppdrag att göra). Ni ska senare kunna beskriva verksamheten som ni jobbat med.
  5. Kontakta verksamheten och fråga om ni får ställa några frågor. Och om ni får det så är det bara att fråga på.
  6. Kom ihåg att tacka personen som ni pratar med. Det är alltid trevligt att göra ett gott intryck.
  7. Nästa övning är att göra en presentation av verksamheten. Längst ner på sidan hittar ni en film där ni får instruktioner om hur ni ska göra er presentation. Använd tekniska hjälpmedel, var kreativa och gör en så bra presentation ni kan utan att ni varit ute på riktig prao. Ni har ju exempelvis svårt att svara på frågorna kring hur det är att vara ute på prao när ni inte har varit det.
  8. Presentera verksamheten för era klasskamrater.

Praodag 1 – Nyfikenhet

Praodag 2 – Affärsidé

Praodag 3 – Utbildningar

Praodag 4 – Rekrytering

Praodag 5 – Framgång

Praodag 6 – Marknadsföring

Praodag 7 – Teknik

Praodag 8 – Hälsa

Praodag 9 – Språk

Praodag 10 – Utvärdering

Presentation inför klassen