Pass 3

Att sätta ett mål – självkännedom för att hitta rätt praoplats

Praon ger en bra möjlighet att tänka på ditt framtida arbetsliv. För att kunna ta reda på vad du passar för och vad du verkligen vill är det bra att jobba med dig själv. Vad är jag bra på? Vad har jag för förmågor och vad är min passion? Och vad efterfrågas av andra? Det är frågor vi jobbar med i den här lektionen. Med en bättre självkännedom är det lättare att välja praoplats och ta sikte på ett framtida arbetsliv. 

Arbetsgång

  1. Din lärare kommer att dela ut ett arbetsblad som du ska fylla i under lektionen. Första sidan består av tre cirklar och handlar om självkännedom. Rebecca leder dig i filmen vad du ska göra.
  2. I denna lektion får du även fundera på vad du vill med din prao – och formulera ditt varför. I filmen ger Rebecca några förslag på vad ditt varför kan vara; ha roligt, prova något du gillar, testa något som kan bli ditt framtida jobb, att få resa iväg, kanske t.o.m. till ett annat land eller äta mängder med godis. Tänk ut ditt alldeles egna varför. Detta fyller du i på sida två av arbetsbladet i rutan varför.
  3. Du ska även sätta ett mål med din prao. Att sätta ett mål är att skriva vad du vill ska hända och när du vill att det ska hända. Välj ett mål med din prao som du verkligen vill uppnå. Ett mål formulerat för prao skulle kunna vara att komma till ett visst företag, att få prova på en viss bransch eller ett visst yrke. Formulera ditt egna specifika mål och fyll i det i handlingplanen.
  4. Om ni hade kommit ut på riktig prao skulle ni ha färdigställt er handlingsplan med vad som behöver göras fram till målet. Men nu när ni inte kommer ut så får ni hoppa över de punkterna.

Klicka på symbolen efter att du startat filmen om du vill se undertexter.

Bonus

I denna del får eleverna höra fyra personer prata om hur de såg på framtiden som barn och vilka drömmar de hade då. Har de satt upp mål i livet? Har de nått målen och i så fall hur?

För att se elevsidorna och filmerna behöver du registrera dig eller logga in.

[wppb-login]